Już w najbliższą sobotę lubińskie Wzgórze Zamkowe opanują studenci i absolwenci Uczelni Zawodowej Zagłębia Miedziowego w Lubinie. Powód? Otóż, od godziny 19:00 rozegrają się tam IGRZYSKA OLIMPIJSKIE UZZM.
Studenci i absolwenci lubińskiej Uczelni, a także ich rodziny, 2 czerwca będą mogli wcielić się w herosów, gladiatorów i bogów i zmierzyć się w konkurencjach sportowych, które przygotowały dla nich władze Uczelni oraz Samorząd Studencki.
Będą to drugie w historii lubińskiej
Uczelni IGRZYSKA OLIMPIJSKIE, bowiem pełne 10-lat temu studenci Uczelni
Zawodowej Zagłębia Miedziowego w Lubinie, zorganizowali pierwsze uczelniane
Juwenalia, które przebiegły właśnie w klimacie Igrzysk Sportowych.
– Pomyśleliśmy, że właśnie z okazji naszego 10-lecia, byłoby miłym akcentem cofnąć się do naszych prapoczątków… – komentuje Maria Paszkowska, Wicekanclerz Uczelni Zawodowej Zagłębia Miedziowego w Lubinie. – Tak jak wówczas, tak i teraz pragniemy zorganizować Igrzyska Olimpijskie, aby nasi studenci i absolwenci, choć w pewnej części mogli poczuć prawdziwego ducha Sportowych Igrzysk. Ponadto zapraszamy ich rodziny, aby ten wyjątkowy czas mogli spędzić w miłym gronie – podsumowuje Wicekanclerz Uczelni.
Aby wyzwolić w uczestnikach imprezy
ducha rywalizacji, Samorząd Studencki przygotował dla nich wiele konkursów i
zabaw sportowych z dreszczykiem emocji, ale i dozą pozytywnego humoru. A także
„olimpijskie” nagrody i jedzenie rodem z Olimpu.
– Igrzyska Olimpijskie UZZM rozpocznie uroczyste otwarcie – mówi Arkadiusz Pawluk, Przewodniczący Samorządu UZZM. – Podczas naszej imprezy zorganizujemy liczne zmagania sportowe – zarówno indywidualne, jak i grupowe. Między innymi odbędą się zawody w przeciąganie liny, wbijanie gwoździ na czas, wyścigi diabłów, bieg w płetwach. oraz zmagania na taczkach na rolkach - wymienia Przewodniczący Samorządu UZZM. – Dodatkowo odbędzie się karaoke i zabawa taneczna, a także „biesiada olimpijska”. Na naszych uczestników czeka „jedzenie bogów”, w tym: kiszka krwią i tłuszczem nadziana z dodatkiem surowizny, wieprzowina mieczem ćwiartowana na warzywach oraz pajda ze smalcem i ogórkiem. – dodaje Arkadiusz Pawluk.