14-16.08.2020

III Festiwal Kuchni Historycznej na Zamku Czocha

kategoria: festiwale

Od 14 do 16 sierpnia Zamek Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków. Odbywać się tu będzie III Festiwal Kuchni Historycznej.

Różany tort Marii Antoniny, czekoladowy przysmak królowej Elżbiety II, słoweńskie strukli, ulubiony deser Leonarda da Vinci – to tylko część historycznych potraw, których będzie można spróbować podczas III Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków w zamku Czocha od 14 do 16 sierpnia 2020.

Kuchnie różnych epok

Zamek zaprasza na degustacje, konkursy, spotkania, wystawy i warsztaty kulinarne. Przez trzy dni nie zabraknie wyrafinowanych dań z czasów średniowiecza i baroku. Historyczna kuchnia polowa „Na tyłach” zaprosi na słynną bałkańską juhę gotowaną na bazie chorizo, boczku i kiszonej kapusty. Podobno ta właśnie zupa przywraca siły witalne oraz chęć do korzystania z radości życia.

Na zamkowych gości tradycyjnie będzie czekać kuchnia w stylu PRL z opryskliwą sklepową, pysznymi pierogami, setą i galaretą. W kawiarence Marii Antoniny na świeżym powietrzu dostępne będą historyczne ciasta, m.in. „zamkowe duszki”, zaś na stoiskach przepyszne, tradycyjne ciasta piernikowe wykonane według jednej z najstarszych, znanych receptur. Na stoiskach z potrawami średniowiecznymi serwowane będą kutasiki, placki puri z gąszczami i saporami, musztarda gruszkowa, kwas chlebowy miodowo-miętowy, sapor breje i brejki, polewki, m.in. chłodnik z wina z ryżem, soczewica z pokrzywą i podagrycznikiem, ptaszki z rusztu z sosem piernikowym, jagodowym z migdałami na ostro w liściach chrzanu oraz pipki gęsie.

Zamkowe przysmaki i zabawy

W zamkowej restauracji „Uczta” serwowane będzie historyczne menu związane z dziejami zamku i nie tylko: pasztecik królowej Bony, zupa cebulowa Ludwika XIV, śliwki po duńsku, racuchy Elzy i XVIII-wieczne kąski wołowe. Ostatni właściciel Czochy uwielbiał pstrągi, dlatego w restauracji nie zabraknie również ryb.

Przez trzy dni festiwalu gości będą bawić rycerze i pieśniarze. Każdy będzie mógł wziąć udział w konkursach i zabawach. Specjalnie dla dzieci zostanie wydzielona Strefa Zabawy, Po pysznym jedzeniu zamek zaprasza na zwiedzanie swoich komnat a także przejście kilkunastoma tajnymi korytarzami do których wejścia ukryte są w ścianach i w regałach. Czocha kryje również w swoich wnętrzach salę tortur i małe muzeum osobliwości. Przy samym zamku leży przystań, z której po jeziorze Leśniańskim regularnie kursuje wycieczkowy stateczek.

Program III Festiwalu Kuchni Historycznej

14. 08. 2020

Degustacje:

  • 11.00 Kuchnia polowa „Na tyłach”: słoweńskie strukli
  • 12.00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet Józefiny
  • 13.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
  • 14.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
  • 15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
  • 16.00 Restauracja Zamkowa Uczta; ciastka ze skwarkami
  • 17.00 Kuchnia średniowieczna w fosie: rybka z Pana Tadeusza

15. 08.2020

Degustacje:

  • 11.00 Kuchnia średniowieczna w fosie; zupa piwna
  • 12.00 Restauracja Zamkowa Uczta; wątróbki według Johanna
  • 13.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
  • 14.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
  • 15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
  • 16/00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet marchewkowy Uryliki
  • 17.00 Kuchnia polowa „Na tyłach”: frontowa niespodzianka

16.08.2020

Degustacje:

  • 11.00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet Józefiny
  • 12.00 Kuchnia średniowieczna w fosie; Jagły w rynce z sosem karpiowym
  • 13.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
  • 14.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
  • 15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
  • 16.00 Restauracja Zamkowa Uczta: racuchy Elzy
  • 17.00 Kuchnia polowa „Na tyłach”: wybuchowa pajda

Przez cały dzień odbywać się będą degustacje zamkowego miodu von Klux – ulubionego trunku pitego w Czosze przed wiekami.


Warsztaty, codziennie 14 - 16.08.2020

14.00 Krótka historia czekolady – warsztaty dla dzieci

Krótka, pełna ciekawostek, historia czekolady oraz praktyczne warsztaty podczas których dzieci będą przygotowywać smaczne i proste czekoladowe founde. W garneczku podgrzewanym za pomocą małych świeczek topi się czekoladę oraz odpowiednio rozrzedza. W trakcie zajęć dzieci będą miały do dyspozycji również pokrojone owoce. Kiedy czekolada będzie gotowa, nadejdzie czas na jedzenie zatapianych w czekoladzie owoców. Dla urozmaicenia zajęć dostępne będą również przyprawy z różnych części świata. Ostatni element, tylko dla odważnych, to rozpoznanie owocu oblanego czekoladą wyłącznie po jego smaku.

Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: i.kislo@rewita.pl

Strefa zabawy – codziennie

Specjalnie dla młodszych uczestników tego wydarzenia do Zamku czocha przybędzie załoga Hugona Yorcka, czyli zespół wspaniałych animatorów wolnego czasu. W specjalnym magicznym namiocie będzie można przygotować sobie eliksir, wziąć udział w pojedynku na zaklęcia, czy fechtować mieczem. Dodatkowo malowanie twarzy i inne konkursy… A wszystko to w otoczeniu znanych bohaterów świata filmu i literatury fantasy.

JEN/mat.pras.


opublikowano: 2020-08-10
Komentarze
Polityka Prywatności