W najbliższą sobotę 8 kwietnia, w Pasażu Grunwaldzkim, odbędą się Prezentacje Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych. Impreza to okazja, aby przekonać się, jak smakuje Wielkanoc na Dolnym Śląsku, gratka dla wielbicieli tradycji ludowych, dobrej kuchni i miłośników rękodzieła.
Na tydzień przed Wielkanocą w Pasażu Grunwaldzkim będzie można nie tylko zrobić świąteczne zakupy, ale także zaczerpnąć inspiracji do przygotowania tradycyjnych specjałów. Wszystko to dzięki gospodyniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które na 26 stołach zaprezentują kulinarne potrawy wielkanocne. Klienci Pasażu będą mogli skosztować wszystkich przysmaków m.in. świątecznej paschy, mazurków, żuru, mięs, ręcznie wypiekanych chlebów oraz wielu innych dań i poznać tajniki ich receptur.
Oprócz uczty dla podniebienia, będzie też uczta dla innych zmysłów - podczas wydarzenia rozstrzygnięty zostanie wojewódzki konkurs na najpiękniejsze symbole Wielkanocy: palmę oraz pisankę zrobione właśnie przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Nie lada atrakcją będzie również możliwość wysłuchania wielkanocnych pieśni w wykonaniu dolnośląskich zespołów ludowych.
Prezentacje Wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek odbędzie się 8 kwietnia w godzinach od 11.00 do 16.00 w Pasażu Grunwaldzkim na poziomie "0" (przy scenie).