W najbliższą sobotę 12 grudnia w Pasażu Grunwaldzkim stanie 26 stołów zastawionych świątecznymi potrawami i produktami z Dolnego Śląska. Każdy będzie miał okazję skosztować tradycyjnych przysmaków, wysłuchać ludowych pieśni adwentowych i zobaczyć ręcznie wykonane bożonarodzeniowe ozdoby. Start o godzinie 11.
"Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wigilijnych - Dolny Śląsk" odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim już po raz piąty. Przedświąteczne spotkanie z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich to niecodzienna okazja do poznania i skosztowania tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw, przygotowanych według staropolskich przepisów. Na 26 stołach pojawią się m.in.: zupa grzybowa, barszcz czerwony z uszkami, karp, kompot z suszonych gruszek, jabłek i śliwek oraz kutia. Wybierając się na zakupy do Pasażu Grunwaldzkiego będzie można nie tylko spróbować tych specjałów, ale także wysłuchać zespołów ludowych wykonujących pieśni adwentowe, pastorałki oraz kolędy. Dodatkową atrakcją będzie prezentacja ręcznie wykonanych ozdób choinkowych i dekoracji świątecznych. W tym dniu odbędzie się także rozstrzygnięcie wojewódzkiego konkursu na "Ozdobę choinkową z ekologicznych surowców regionalnych". Nie zabraknie również słodkich niespodzianek dla dzieci.
Współorganizatorem wydarzenia w Pasażu Grunwaldzkim jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu we współpracy z Kołami Gospodyń Wiejskich.
"Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wigilijnych - Dolny Śląsk 2015" odbędzie się w sobotę 12 grudnia od godz. 11.00 do 15.30 na poziom "0" (przy scenie w Pasażu Grunwaldzkim). Więcej informacji na www.pasazgrunwaldzki.pl.