Degustacja dolnośląskich produktów i potraw tradycyjnych oraz występy zespołu ludowego – to główne atrakcje jakie czekają 22 sierpnia na odwiedzających Pasaż Grunwaldzki. Tego dnia w centrum odbędzie się finał XV edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" jest okazją nie tylko do promocji specjałów lokalnych kuchni i producentów regionalnych potraw, ale też wyjątkową sposobnością do wyłonienia tych najlepszych. Podczas wydarzenia, które już po raz piąty odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim, komisja konkursu ogłosi wyniki w kategoriach: "Najlepszy regionalny produkt żywnościowy" oraz "Najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska". Z kolei o nominacje do ogólnopolskiej nagrody "Perła 2015" powalczą takie wyroby, jak m.in.: niedźwiedzicki karp wędzony, ryczyński miód lipowy czy piwo Sobótka Górka 16.
Oprócz kulinarnej rywalizacji będzie to również uczta dla podniebienia. Klienci Pasażu będą mogli skosztować wszystkich nominowanych przysmaków i poznać tajniki ich receptur. Z pewnością będzie w czym wybierać, ponieważ na 37 stołach swoje potrawy i produkty zaprezentują licznie zgromadzeni przedstawiciele małych, często rodzinnych, przedsiębiorstw, lokalnych stowarzyszeń i gospodarstw rolnych. Nie lada atrakcją sobotniego spotkania będą także występy zespołu ludowego "Górnianki" z Jaszkowej Górnej.
Organizatorami konkursu są Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pasaż Grunwaldzki.
Prezentacja tradycyjnych stołów z lokalnymi produktami i potrawami najwyższej jakości połączona z degustacją odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim 22 sierpnia (sobota) na poziomie "0" (przy scenie). Impreza potrwa od godziny 11.00 do 16.00.
Więcej informacji na stronie: www.pasazgrunwaldzki.pl