13 marca – 25 kwietnia 2015, wernisaż: 13 marca 2015 godz. 18:00, galeria Dizajn BWA Wrocław ul. Świdnicka 2-4, Wrocław
Na wiosnę galeria Dizajn BWA Wrocław przygotowała wystawę prezentującą projekt Ziemia i Woda grupy Food Think Tank, w ramach którego w podwrocławskiej miejscowości pod ziemią zostanie wydana jedyna w swoim rodzaju kolacja.
Ziemia i woda to dwa elementarne żywioły, które fascynowały starożytne kultury i które nadal są inspiracją dla ludzi, w tym różnych specjalistów z grupy Food Think Tank: kucharzy, artystów, badaczy, naukowców czy rolników. Od kilku miesięcy kolektywnie pracują nad czwartym swoim projektem Ziemia i Woda, tworząc koncepcję tymczasowej restauracji i poszukując nowych, nieoczekiwanych rozwiązań. Wzajemnie dzielą się wiedzą i eksperymentują, nierzadko wychodząc poza przyjemne strefy własnego komfortu. Wielkim finałem projektu będzie kolacja. W podwrocławskiej miejscowości Milejowice, na polu gospodarstwa Milejowe Pole, w środę 22 kwietnia, który jest Międzynarodowym Dniem Ziemi, wydana zostanie podziemna, czterogodzinna kolacja, która zaprezentuje efekty wielomiesięcznej pracy nad lokalnymi produktami spożywczymi.
Wystawa Ziemia i Woda, przygotowana przez kuratorów Łukasza Wasyliszyna i Karolinę Zajączkowską, będzie opowieścią o metodologii pracy nad menu. W przestrzeni galerii pokażą także to, co przyczynia się do stworzenia restauracji. Dla Food Think Tank smak jest konstruktem holistycznym, na który składają się bodźce odbierane przez wszystkie zmysły - mówią kuratorzy wystawy - Dlatego w strukturękolacji wchodzi nie tylko jedzenie, ale również dźwięk i oprawa muzyczna, specjalnie zaprojektowana zastawa ceramiczna i drewniana, skomponowany zapach, wizualizacje i w końcu sama przestrzeńniecodziennej restauracji.
W galerii Dizajn powstanie ekspozycja w duchu idei DIY (Do It Yourself / Zrób to sam), silnie powiązanej z manifestem grupy. To będzie namacalna dokumentacja procesu, gdzie pośród sadzonek, łupków ceramicznych, odpadów i prób kulinarnych zanurzonych w ziemi, odnaleźć można mikrolaboratorium smaku, dynamicznie rozwijające się z biegiem czasu. Kulminacją będzie dzień kolacji (22 kwietnia), która zostanie przetransmitowana do przestrzeni galerii, a następnie przez kolejne trzy dni, aż do 25 kwietnia, będzie można zobaczy to, co pozostało, po podziemnej restauracji.