Każdy, kto lubi dobrze zjeść i ten kto lubi dobrze nakarmić, ucieszy się na to spotkanie. Znany stylista, kreator i niewątpliwy autorytet w tej dziedzinie, Maciej Kuroń będzie gościem spotkania „Smaki Jesieni”. W sobotę, 10 listopada 2007 od godziny 12, w Pasażu Grunwaldzkim, wszyscy miłośnicy gotowania i jedzenia będą mieli okazję wziąć udział w pokazie Mistrza! Na jedno popołudnie scena w Pasażu zamieni się w znakomitą kuchnię.
Bliny z łososiem, zupa rybna i filety z kaczki z wiśniami z dokładną instrukcją Macieja Kuronia, a i z możliwością zostania asystentem Mistrza. Będzie również okazja do popisania się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Maciej Kuroń spotka się z publicznością, zaprezentuje swoje książki. Dla tych, którzy lubią tylko jeść – obiad na 150 osób!
Maciej Kuroń jest kucharzem, smakoszem i kreatorem podniebienia. Zamiłowania kulinarne przejawiał już w dzieciństwie. W wieku 7 lat podjął się upieczenia "Babcinego Sernika". Na początku lat 80. studiował historię w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Olsztynie, ale po internowaniu nie mógł już wrócić na uczelnię. Konieczności życiowe i liczne sukcesy w amatorskim gotowaniu zaprowadziły go do elitarnej szkoły C.I.A. (The Culinary Institute of America), gdzie zajęcia prowadzą najwybitniejsi kucharze i właściciele najlepszych restauracji Świata. W C.I.A. Maciej Kuroń rozwinął i udoskonalił swoje umiejętności. O sobie mówi: "Dzięki władzy ludowej nie zostałem historykiem, dzięki C.I.A. zostałem kucharzem". Prowadził popularne programy telewizyjne: "Niebo w gębie" dla WOT-u, "Gotuj z Kuroniem" i "Kuroń raz" dla TVN, a także teleturniej kulinarny "Graj z Kuroniem" dla TVP1. Obecnie, od poniedziałku do soboty można usłyszeć Go w radiowym cyklu „ Biesiada z Kuroniem „ w Radio Katowice.
Ma w swoim dorobku około 20 książek kulinarnych, m.in.: „ Kuchnia Polska- Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów”, „ Kuchnia Domowa”, Grill- potrawy z rusztu i Ogniska” Dziś jest guru w sprawach kulinarnych i jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Maciej jest propagatorem przede wszystkim tradycyjnej kuchni polskiej. Mówią o nim „ nadworny kucharz Rzeczypospolitej”. Jego największym hobby jest żeglowanie. Zapytany o swoje największe marzenie odpowiada „ Gotować i żeglować do końca życia”.
Zapraszamy na „Smaki Jesieni” do Pasażu Grunwaldzkiego w sobotę, 10 listopada, od godziny 12 do 17.